2015-11-19 Utegymmet "Calisthenics"


UtegymmetUtegymmet i parken byggdes på eget bevåg av Parkens ordförande Christer och mig, med experthjälp av Ove, en pensionerad snickare i grannskapet. Christer har länge önskat ett utegym i parken, ett förslag som han framfört till kommunen, men inget som har blivit genomfört. På samma sätt har jag framfört mer specifika önskemål till kommunen – ett utegym baserat på den växande träningsformen Calisthenics och även Parkour, också en aktivitet med stort intresse i Lund med omnejd. Även detta var kommunen inte intresserade av. Rörelse och gymnastisk kroppsviktsträning av olika slag blev därför huvudmålet i det blygsamma hemmabygget som ritades av mig och byggdes en månad senare. Det som nu står i parken är baserat på Calisthenics – den gymnastiska delen av gymmet, men lite Parkourutrustning kommer förhoppningsvis att sättas fram till våren.
Det positiva med ett Calisthenics- och Parkourgym är att det tillför en plats för lek och träning för alla åldrar. Parkens egna gym må inte vara mycket lekplats för stunden, men tills kommunen bygger lekplatsen de lovat, kan det verka som en liten ersättare. Annars ger barren och räckstängerna utrymme för god träning. Den intresserade kan med räckena träna hela överkroppen effektivt med pull- och chin-ups, dips samt L-sits på barren. Den inbitna fortsätter till muscle-ups och planche, och fanatikern begränsas bara till sin fantasi med gymnastiska styrkeuppvisningar som barr- eller räckhandstående, typewriter-pullups etc. (Glöm inte att komplettera träningen med passande övningar!)
För de som tittar på stolparna och inte för sitt liv kan förstå vad de tjänar till mer än dyra mattpiskstänger, finns här lite länkar som kan hjälpa till att tända glödlampan.
För definitionen (på Engelska): https://en.wikipedia.org/wiki/Calisthenics
För övningsmångfalden på en räckstång: https://www.youtube.com/watch?v=9AOjYKtI0BA
För barren (av samma YouTube-användare): https://www.youtube.com/watch?v=v7o9uSu9AVI
Nedan följer länkar från Calisthenics-community som t.ex. Barstarzz (som även spridit sig till Sverige)
Vad vissa väljer att göra med träningen: https://www.youtube.com/watch?v=q2TMjC5aVuk

// Marcus


Denna utegymmet är inte lika dyrt som finns bredvid kyrkparken.
Om ni undrar vad en sån på kyrkparken kostar, här kan man hitta på näten, länken http://www.hags.se/products/sport-and-fitness/60-fitness/74-gym/8038031

Ni som vill träna här, utegymmet finns på Folkets park nere vid Kävlinge ån.

Välkommen!