VAD HADE HÄNT OM....

Jag vet inte vad som hade hänt,,
- om vi inte haft alla dessa frivilliga funktionärer som hjälpt oss denna sommar!

- om vi inte fått hjälp av vår fantastiska praktikant Christina!
- om inte dessa sponsorer verkligen tyckt att vi är viktiga och betyder något för Kävlinge!
- om inte viljan och engagemanget i parkens verksamhet hade funnits!

Personligen tror jag inte vi hade haft någon park kvar överhuvudtaget, eftersom nästan allt som görs i parken kräver någon form av engagemang - att man bryr sig! Dessutom kan vi efter denna sommar visa på att det verkligen fungerar även ekonomiskt!

Silverforsens årliga tillväxt sedan 2006
Föreningens fina årsresultat ser just nu att att bli ungefär som förra säsongen, fast med den skillnaden att vi haft 9.150 gäster denna sommar. 1.000 fler! Föreningens vinstmarginal var förra året 23% och verkar landa på 37% i år! Det är väldigt glädjande! Bara på våra kulturarrangemang hade vi 57% i vinst förra året, och efter denna kanonvarma och fina sommar landar vi på 44%. Jag tycker det är egentligen mer än man kan kräva av en ideell förening.

Så varför måste vi då räkna på detta viset? Ingen annan föreningen verkar ju göra så. Vi är inget företag med ekonomiska vinstintressen. Vi äger mark för park och koloniområde och ska bedriva kulturverksamhet och viss uthyrning till fester och andra högtider. Kort sagt en mötesplats!

Anledningen är väldigt enkel: Det är en ren överlevnadsfråga.

  • Av alla kulturföreningar i kommunen finns idag 120.000 kr att söka till allt från konstutställningar till barnteater. Vi är ungefär 14 föreningar i kommunen som kan söka dessa medel. Varje förening kan i snitt söka 9.000 kr - vilket i praktiken betyder att vi lika gärna kan vara utan. Dessa 9.000 kr betyder ingenting i jämförelse när varje projekt vi genomför kostar mellan 50 - 100.000 kr. 
  • Verksamheten har inte rätt till statligt LOK-stöd, vilket bara det är grovt orättvist. De flesta kommuner i Skåne fördelar olika mycket verksamhetsstöd till kultur och arrangörsföreningar olika mycket. I Lund fördelas c:a 12 kr per invånare, vilket ger Lundaborna c:a 15 miljoner kronor i verksamhetsstöd. Helsingborg fördelar 18 kr per invånare! Kävlinge kommun fördelar alltså mindre än 4 kr per invånare. Och då förstår ju vartenda människa att fördelningen är mycket orättvis!
Nåväl. Vi får se vad som händer framöver. Snart är det val i kommunen. Som det ser ut just nu så kommer det ganska stora förändringar i kommunledningen. Vi hoppas ju naturligtvis att lite mer smulor ska spilla över på kultur och fritidssektorn i Kävlinge. Att de inser att boende och trivsel faktiskt handlar så mycket mer om golf, fallfärdiga köpcentrum och låga skatter. Å så släpp den där gamla sura fisken! Det är ju passerat sedan flera år tillbaka med kärnkraft i vår kommun! Låt nu staten ta över och städa efter sig! 

Vi behöver drivkrafterna till helt andra frågor. Vi behöver utveckling nu. Därför är det ännu märkligare att våra ledande fastnar i gamla frågor och inmutade hörn..

Silverforsens bidrag till Kävlinge är att utveckla besöksnäring, hälsa, egna aktiviteter och trivsel.

Just därför vill vi öka engagemanget i vår park!